Techniczne
Komory chłodnicze – na jakiej zasadzie działają i gdzie są używane

Komory chłodnicze – na jakiej zasadzie działają i gdzie są używane

Chłodnictwo to dział techniki, który odpowiedzialny jest za odprowadzanie ciepła ze środowiska, schłodzonego w celu uzyskania i utrzymania temp. niższych od temperatury otoczenia. Największe zastosowanie odnajdziemy w utrwalaniu żywności. 

Komora chłodnicza to zamknięta powierzchnia otoczona przegrodami o dużej izolacyjności cieplnej a także paroszczelności, w której zachowywana jest stała temperatura zgodnie z wytycznymi dotyczącymi przechowywanych produktów. 

W zależności od zachowywanych temperatur, komory dzielą się na:

    • komory chłodnicze – zakres temp. 0 do +10C

    • komory mroźnicze – zakres temperatur -5 do -25C

    • komory morźnicze głębokiego mrożenia – temp. ok. – 30C

    • komory z atmosferą kontrolowaną. 

Komory chłodnicze to profesjonalne narzędzia dedykowane do przechowywania wyrobów świeżych, mrożonych w ustalonych temperaturach. 

Komora chłodnicza zaopatrzona jest w chłodnię i agregat chłodniczy, które są w stanie obniżyć i zachować stałą temperaturę w pomieszczeniu. 

W zależności od warunków technicznych budynku oraz poszczególnych wymogów możemy wyróżnić komory murowane wolnostojące, modułowe, wykonane z płyt poliuretanowych oraz montowane całościowo we wnętrzu budynku. W związku z wymogami bezpieczeństwa materiał, z którego wykonane są komory chłodnicze charakteryzuje się wysoką odpornością na ściskanie i gnicie, bezwonnością, niepalnością oraz stabilnością chemiczną. Jest on również łatwy do utrzymania w czystości oraz, a także pozwala na zachowanie najwyższych wymagań sanitarnych.  

Komory chłodnicze stosuje się m.in. w zakładach produkcyjnych, przetwórniach oraz składnicach warzyw, restauracjach oraz w placówkach medycznych. 

Mechanizmy te stanowią także niezbędny element mechanizmu samochodów-chłodni, czyli pojazdów służących do transportu żywności, leków oraz pozostałych preparatów chemicznych. 

kryteris, które muszą zostać spełnione w chłodni, zależą od rodzaju przechowywanych w niej wytworów. Temperatura wymagana w chłodni może też być zależna od oczekiwanego czasu umieszczenia, a również od tego, czy ma w niej być przwechowywany świeży produkt, który następnie zostanie zamrożony.

Komora chłodnicza składa się nie tylko ze ścian, podłogi, sufitu i drzwi. To szereg zastosowań technologicznych, które mają za zadanie utrzymać ustaloną temperaturę we wnętrzu urządzenia. W komorach powinno się także utrzymywać odpowiedni jakość wilgotności i natężenia przepływu powietrza. 

Agregat chłodniczy – co to za urządzenie?

Agregat chłodniczy jest sercem każdej komory chłodniczej. Jest to urządzenie służące do chłodzenia płynu procesowego. Składa się on z pojedynczego urządzenia typu Monoblok, a także kompleksowej instalacji typu split w skład w której wchodzi agregat, chłodnica i instalacja łącząca oba urządzenia. Agregaty chłodnicze możemy spotkać dokładnie tam, gdzie obniżona temperatura jest niezbędna do przechowywania towarów lub zachowania ściśle ustalonych warunków pracy. Działanie agregatu chłodniczego porównywalne jest do pracy innych urządzeń chłodniczych jak np. klimatyzacji. Opiera się ono na kompresji lub absorbcji pary. Cały przebieg zaczyna się w podstawowym podzespole, czyli parowniku, gdzie panuje niska temperatura i równocześnie niskie ciśnienie, krąży freon, czyli czynnik chłodniczy. Początkowo znajduje się on w stanie ciekłym, jednalże pobierając energię cieplną od wyrobów przetrzymywanych we wnętrzu komory chłodniczej zaczyna parować. Agregat zasysa czynnik chłodniczy i zwiększa ciśnienie, oraz podwyższa temperaturę. W kolejnym kroku trafia on do skraplacza, gdzie zaczyna się proces jego skraplania. Tym oto sposobem oddaje on nagromadzoną dotąd energię. W momencie, w którym czynnik roboczy przeniesie się ponownie do stanu ciekłego jest przenoszony do tzw. zaworu dławiącego – zadaniem tego fragmentu jest obniżenie ciśnienia płynu, a w związku z tym znaczne obniżenie jego temperatury. W chwili, w której czynnik chłodniczy ponownie zostaje przeniesiony do parownika cykl chłodzenia rozpoczyna się od początku. 

Chłodnictwo przemysłowe – jego krótka historia 

Pierwsze użycie komór chłodniczych sięga czasów zamierzchłych. Do magazynowania żywności używano rozpadliny wydrążone w lodzie ewentualnie śniegu. Już wtedy próbowano w taki sposób wydłużyć świeżość posiadanych wyrobów. W historii ludzkości woda w postaci lodu miała przez długi okres czasu zastosowanie. Praktycznie lodem posługiwano się do połowy XX wieku, a i dzisiaj lód jest stosowany w składach chłodu. 

Początkowe lata dwudziestego wieku to przede wszystkim chłodnictwo przemysłowe bazujące na takich czynnikach jak amoniak a okresowo dwutlenek węgla. 

Chłodnictwo przemysłowe daje rozwiązania dla wielu branż na całym świecie. Mimo iż kojarzy się przede wszystkim z chłodniami i mroźniami, ma do zaoferowania o wiele więcej zróżnicowanych rozwiązań, których zadaniem jest zapewnienie ustalonych warunków do magazynowania wyrobów oraz wykonywania określonych procesów przemysłowych. 

Chłodnictwo przemysłowe to także mechanizmy, które znajdują zastosowanie w obiektach użytkowych i komercyjnych. Rozwijająca się wielorakość systemów chłodniczych decyduje o tym, że branża chłodnicza stale się rozwija. 

Porównywalnie jak w innych branżach, również w chłodnictwie przemysłowym coraz większą wagęuwagęprzywiązuje się do rozwiązań przyjaznych dla środowiska naturalnego. Metody te wyróżniają się wysoką skutecznością, równocześnie ograniczając popyt na energię lub korzystają z odnawialnych źródeł energii. W każdym kolejnym eoku chłodziwa stosowane w układach chłodzenia szaf chłodniczych odznaczają się coraz to mniejszą szkodliwością dla otoczenia a w przyszłości mają zostać zastąpione przez naturalne czynniki chłodnicze. 

Ile właściwie kosztuje budowa komory chłodniczej?

Faza projektowania komory chłodniczej jest podstawą skuteczności przyszłej instalacji. Także od tego jak zostanie zaprojektowana instalacja do mroźni zależy jej finalny koszt. Zależnie od specyfikacji produktów powinno wybrać odpowiedni rodzaj konstrukcji, który zapewni optymalne warunki do magazynowania. 

Najważniejszym czynnikiem, który przesądza o koszcie budowy komory chłodniczej pozostaje wielkość pomieszczenia oraz,a także jego przeznaczenie. Kolejnym czynnikiem, który ma wpływ na koszt jest poziom temperatury jaki ma zostać utrzymany w pomieszczeniu. Istotne jest tu dostosowanie produktywności agregatu chłodniczego, który pozwoli otrzymać stałą temperaturę powietrza. Równie ważne jest miejsce montażu chłodni. Należy bowiem wziąć pod uwagę grubość ścian, których funkcja to skutecznie odseparowywać zewnętrzną temperaturę od tej, która panuje w chłodni. Warstwa izolacyjna i to jaka zostanie wybrana w głównej mierze w nim magazynowane. Poziom zaawansowania konstrukcji a także konieczna moc, która ma wychłodzić powierzchnię użytkową, a również jej wyposażenie np. meble chłodnicze to dodatkowe czynniki, które będą mieć wpływ na cenę montażu chłodni.