Biznes
Jakiego typu opakowania najlepiej sprawdzają się w gastronomii?

Jakiego typu opakowania najlepiej sprawdzają się w gastronomii?

Jedzenie na wynos to bardzo dobre rozwiązanie, z którego raz na jakiś czas korzystają praktycznie wszyscy. Dzięki rozwojowi komunikacji i usług teleinformatycznych, mamy opcję zamawiania posiłków z naszych ulubionych restauracji. Już po kilkunastu minutach zamówiony posiłek przyjeżdża pod wskazany przez nas adres.

Żeby jedzenie, które zamawiamy mogło być świeże i ciepłe restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przechowywane w specjalnych trzymających temperaturę torbach.

Gdzie restauratorzy pakują nasze posiłki?

Na wynos można aktualnie zamawiać potrawy praktycznie z każdej kuchni świata. Przez wzgląd na różnorodność, również metody ich przechowywania są zdywersyfikowane. Inaczej to wygląda w przypadku zup, inaczej w przypadku różnego rodzaju fast-foodów, a jeszcze odmiennie jeśli mowa o obiadach. Właściciele restauracji wykazują się dużą kreatywnością w dopasowywaniu się do okoliczności. Najczęściej do pakowania jedzenia wykorzystuje się opakowania papierowe w różnych kształtach. Plastikowe opakowania aktualnie odchodzą do lamusa.

Dla większości osób oczywista jest wyższość, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa po pierwsze o ochronie środowiska.

Plastik rozkłada się pomału, negatywnie przy tymoddziałowując na środowisko naturalne. Co innego papier, który dosyć szybko ulega biodegradacji. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać wtórnemu użyciu, ale w przypadku papieru jest to dużo bardziej skuteczne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego popularnym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz użyteczne.

Wybór papierowych pudełek na produkty gastronomiczne to nie tylko świadoma decyzja właścicieli knajp.

Jest to również w pewnym sensie nakaz. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej przemysł gastronomiczny jest zobowiązany do zrezygnowania z plastikowych opakowań, a także wszelkiego rodzaju słomek, kubków czy mieszadełek. Wobec takich praw jedyną zdroworozsądkową alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście rynek jak zawsze stają na wysokości zadania oferując szeroki wybór opakowań o różnym(ch) możliwościach.

Opakowania papierowe – bezpieczne i ekologiczne jedzenie na wynos

Producenci opakowań papierowych starają się by ich opakowania spełniały należyte normy jakościowe określone przez prawodawców. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które uzyskują certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to także dowód, że przy ich wytwarzaniu nie cierpiały żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają za zadanie wspierać prowadzenie przez firmy odpowiedzialnej aktywności. Uzupełniają się one z nowymi wymogami UE.

Gospodarka to system elementów powiązanych z sobą. W związku z tym, jest potrzeba na producentów opakowań papierowych. Firmy gastronomiczne i producenci opakowań często zawiązują sojusze. Producenci bardzo sprawnie potrafią dostosowywać swój profil działalności do obyczajów rynków, jak i do legislacyjnych niuansów.

Opakowania papierowe mają jeszcze jedną ważną właściwość – z łatwością można wykonać na nich nadruk z logiem knajpy. Dzięki temu wyglądają się ładnie dla oka.

Każdy z producentów opakowań powinien też dbać o to by pojemniki były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w warunkach transportu. Powinny również być stabilne i hermetycznie przechowywać zapakowaną w nich żywność.